Blog

Medalii pentru Romania

Elevii romani au participat in ultimii 45 de ani la Olimpiada Internationala de Chimie, iar in ultimii 20 au castigat atat de multe medalii incat nu ne ajung degetele de la o mana sa le numaram: 10 medalii de aur, 41 de medalii de argint si 30 de medalii de bronz.

 

Pregatirea pentru competitie nu e usoara, resursele de care au nevoie sunt diverse iar timpul liber trebuie si el sacrificat. Pentru a face toate astea au nevoie de sustinere morala, dar mai ales financiara. In ultimele doua decenii, eleviilor inscrisi in lotul de chimie al Romaniei le-a fost alaturi compania Actavis, investind peste jumatate de milion de euro in cheltuielile de participare si transport la acest prestigios concurs international si rasplatind performantele prin burse si premii.

Si in acest an i-am rasplatit, alaturi de cei de la Actavis, pe elevii care s-au intors cu medalii de la Olimpiada de la Moscova. I-am asteptat intr-un cadru placut, boem, unde simteai cum inspiratia mesajelor motivationale de pe pereti prinde contur in performanta celor patru elevi olimpici: Filip Maria-Andreea, eleva in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, Murgoci Adrian, absolvent al Colegiului National “Mihai Viteazul”, Bucuresti – promotia 2013, Calugaru Dumitru, elev in clasa a X-a la Colegiul National „Tudor Vladimirescu” din Targu-Jiu au adus acasa medalii de argint, iar Mihai Grigore Pruna, absolventul Colegiului National Vasile Lucaciu din Baia Mare, promotia 2013 a adus o medalie de bronz.

Ei sunt cei care au facut din nou sa rasune pe podium numele tarii noastre iar recompensa pentru acest lucru a venit la intoarcerea in tara, unde i-am asteptat la o conferinta de presa dedicata in exclusivitate lor. Au venit insotiti de profesor Daniela Bogdan, Inspector General in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, care le-a fost alaturi si la Moscova impreuna cu Prof. Dr. Marius Andruh.

Invitatul special al evenimentului a fost Gabi Szabo, care le-a inmanat oficial premiile olimpicilor. Acestia au primit cate 1.500 euro pentru fiecare medalie de argint si 1.000 euro pentru medalia de bronz, premii sustinute in totalitate de Actavis. Ca parte integrata din programul „Sustinem performanta”, compania producatoare de farmaceutice acorda olimpicilor care urmeaza facultati de profil din tara burse lunare de 300 de euro, precum si posibilitatea de a efectua stagii de pregatire/internship in cadrul companiei in ultimii ani de studiu universitar.

La eveniment au participat peste 30 de reprezentanti ai presei, televiziuni si portaluri online de stiri. Le-au fost alaturi olimpicilor cu felicitari si intrebari despre parcursul de la invatare la performanta si au plecat de la intalnirea cu Actavis cu promisiunea de a ne vedea si anul viitor, cu alta generatie de romani exceptionali.

Written by

The author did not add any Information to his profile yet